рецепта
Яйца запечени в гнездо от спанак
Гответе с мен
Рецепти за пюрета, огретени и др.
Подготовка: 20 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4-6
Българска
Рецептата "Яйца запечени в гнездо от спанак" беше добавена на
Продукти
Картофи | 600 г |
кромид лук | 2 глави |
Чесън | 2 скилидки |
замразен спанак | 675 г |
готварска сметана | 250 мл |
сол | |
смлян черен пипер | |
яйца | 4 |
настърган кашкавал | 100 г |
Приготвяне
• За рецептата "Яйца запечени в гнездо от спанак" картофите се измиват и се сваряват.
• Охлаждат се и се обелват.
• Фурната за рецептата "Яйца запечени в гнездо от спанак" се нагрява до 180 С.
• Лукът и чесъна се нарязват на ситно и се запържват до прозрачност.
• Добавя се замразения спанак и се задушава на бавен огън до пълното размразяване на спанака, като се разбърква често.
• Залива се с 2/3 от сметаната и се кипва за 3 минути.
• В огнеупорна тавичка се нареждат нарязаните картофи.
• Отгоре се залива със спаначната смес.
• Оформят се четири дупки с помощта на лъжица и във всяка се изсипва яйце.
• Отгоре се залива с останалата сметана и се поръсва с настъргания кашкавал.
• Яйцата запечени в гнездо от спанак се пекат около 30 минути.
Бележки
** Рецепта за Яйца запечени в гнездо от спанак - типично немско ястие "Яйца запечени в гнездо от спанак", с което хранят от рано децата, заради голямото съдържание на растителни протеини в спанака.
*** За вегетарианци това е идеалният начин да се замени месото.
**** Може да се използва и пресен спанак. Той се почиства, измива се и се нарязва на ситно. Задушава се по същият начин както и замразеният.